Zakończyły się już zajęcia teoretyczne „Warsztatów pieczenia chleba” prowadzone w ramach realizowanego przez Muzeum Regionalne w Opocznie projektu „Od ziarenka do bochenka”. Podzieleni na trzy grupy uczestnicy mieli okazję poznać lub przypomnieć sobie teoretyczne podstawy procesu wypieku chleba tradycyjnymi metodami. Opowiadała o tym etnograf Stanisława Dłużewska-Pawlik. Zainteresowani mieli możliwość zapoznania się z dawnymi pracami polowymi i czynnościami związanymi z procesem uzyskiwania ziarna i przygotowywania chleba. Można było także zwiedzić wystawy stałe i czasowe opoczyńskiego Muzeum.
Za nami również pierwsze warsztaty praktyczne. Pierwsze spotkanie odbyło się w piątek 1 marca a jego uczestnikami byli podopieczni Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego „Centrum Edukacji i Rozwoju” im. św. Jana Pawła II w Opocznie. Pod czujnym okiem opiekunów, etnografa i pracowników Muzeum dzieci miały okazję własnoręcznie przygotować ciasto chlebowe i uczestniczyć w jego wypieku. Dodatkową atrakcją była projekcja filmu „Opowieść o chlebie” w reżyserii Andrzeja Paradowskiego oraz oczywiście smaczny poczęstunek, oczywiście z chlebem w roli głównej. Już wkrótce kolejne warsztaty.
Projekt został dofinansowany ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska 2021”.