Właśnie zakończyliśmy „Warsztaty pieczenia chleba” prowadzone w ramach realizowanego przez Muzeum Regionalne w Opocznie projektu „Od ziarenka do bochenka”. W ramach warsztatów uczestnicy mogli wziąć udział w zajęciach teoretycznych prowadzonych przez etnografa panią Stanisławę Dłużewską-Pawlik, która przedstawiała informacje związane z dawnymi pracami polowymi i czynnościami związanymi z procesem uzyskiwania ziarna i przygotowywania chleba. Można było także zwiedzić wystawy stałe i czasowe opoczyńskiego Muzeum. W projekcie brali udział podopieczni Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Centrum Edukacji i Rozwoju” im. św. Jana Pawła II w Opocznie oraz zainteresowani wypiekiem chleba mieszkańcy Opoczna i okolic. Zajęcia teoretyczne odbywały się od 20 do 28 września 2021 roku.
Po zajęciach teoretycznych uczestnicy warsztatów mogli spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Zajęcia praktyczne w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym Centrum Edukacji i Rozwoju im. św. Jana Pawła II w Opocznie odbywały się od 1 do 7 października 2021 r. Dzieci i młodzież podjęła się zadania upieczenia chleba. Podzieleni na sześć grup podopieczni Centrum Edukacji i Rozwoju w czasie warsztatów poznawali tajniki wypieku chleba, pod czujnym okiem instruktorów. Mogli stać się prawdziwymi piekarzami, sprawdzić swoje siły w wyrabianiu ciasta. W trakcie zajęć uczestnicy oglądali także film stworzony na potrzeby projektu „Od ziarenka do bochenka” pod tytułem „Opowieść o chlebie. Rolniczy i duchowy wymiar chleba w opoczyńskiem”. Po każdych warsztatach odbywała się degustacja wypieczonych chlebów. Można spróbować domowego smalcu i ogórków kiszonych, a także swojskiego ciasta.
Zajęcia praktyczne dla indywidualnych uczestników „Warsztatów pieczenia chleba” odbywały się natomiast w trzech turach w świetlicach wiejskich na terenie gminy Opoczno. Należy wspomnieć, że niektórzy z nich nigdy do tej pory nie mieli okazji piec chleba, ani też w ich domach nie wypiekało się go na co dzień. Pierwsze z zajęć odbyły się 5 października w Kruszewcu Kolonii, kolejne zaś w Karwicach 6 października i ostatnie 7 października w Sitowej. Na warsztatach zebrani goście pod czujnym okiem pań z poszczególnych KGW oraz pani etnograf Stanisławy Dłużewskiej-Pawlik mogli sprawdzić się w roli piekarzy. Poznawali sprawdzone przepisy na domowy chleb i własnymi siłami przerabiali przygotowane ciasto do wypieku.
W trakcie zajęć wyświetlany był film „Opowieść o chlebie. Rolniczy i duchowy wymiar chleba w opoczyńskiem” będący nieodłączną częścią projektu „Od ziarenka do bochenka”. Warsztatom każdorazowo towarzyszył oczywiście swojski poczęstunek.
Serdeczne podziękowania kierujemy do dyrekcji i pracowników Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Centrum Edukacji i Rozwoju im. św. Jana Pawła II w Opocznie, dla KGW w Kurszewcu Kolonii pod kierownictwem Lucyny Wąsik, KGW w Karwicach pod kierownictwem Barbary Wijaty i Anny Frączek, KWG w Sitowej kierowanej przez Halinę Cabaj i Krystynę Świerczyńską.
Projekt został dofinansowany ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska 2021”.